Tyskland - Xanten - Kitta & Sven

Søg
Gå til indhold

Hoved menu

Tyskland - Xanten

Interesser > Romertiden


Arkölogischer Park Xanten


Efter en god dagsrejse fra Danmark kan man opleve de nærmste spor efter det engang så mægtige, romerske kejserrige. På en lang strækning gennem Tyskland forløb imperiets nordlige grænse langs med Rhinen, fra Koblenz til Nordsøen.
Ofte lå romerne i stridigheder med de "primitive, germanske stammer" nordøst for grænsen, som var bevogtet af romerske legionærer. Fra vagttårne og forsvarsværker beskyttede de imperiet mod de vilde barbarer fra nord.
Ved byen Xanten ved Rhinen, tæt på grænsen til Holland har arkæologer udgravet det, der en gang var en driftig garnisons-, havne- og handelsby langs den vigtige grænse ved Rhinen. Colonia Ulpia Traiana var navnet på byen, som blev grundlagt af Kejser Trajan ca. år 100 e. Kr. Dog havde der tidligere ligget en bebyggelse her, som var brændt ned.
Det var en af de vigtigste byer i denne, den germanske del af kejserriget. Den regnedes blandt de 150 vigtigste byer i Romerriget. I dens storhedstid havde byen et areal på 73 ha og over 10.000 indbyggere, legionærer, håndværkere og handlende.Sådan forestiller man sig, at havnebyen ved Rhinen, Colonia Ulpia Traiana så ud i det 2. årh. e. Kr.
Hentet på museumsparkens hjemmeside.

Der er ved udgravningerne gjort meget rige fund fra Romertiden. For at formidle den viden, man har om tiden bredest muligt, har man på de gamle fundamenter valgt at rekonstruere dele af byen, - et arbejde, som har stået på siden 70’erne.
I fuld skala er der nu bygget en del af bymuren med 9 vagttårne og Nordporten, en tempelruin, thermer (badeanstalt), et herberg, arbejdende værksteder, fleretagers beboelseshuse, en romersk restaurant med køkken og krydderurtehave, et amphiteater, hvor der fx jævnligt arrangeres koncerter osv.
Ligeledes ligger der også et egentlig museum her, LVR-RömerMuseum, hvor nogle af de mange, fine fund fra udgravningerne er udstillet. I museumsparken foregår der intensiv forskning i Romertidens levevis.
Der graves fortsat i parken, så man nu efterhånden næsten har udgravet oldtidsbyens oprindelige areal.


I sommerferien 2003 besøgte vi det kæmpe store frilandsmuseum og blev vildt imponerede. Specielt var det utroligt spændende at se thermernes og herbergets rekonstruerede væg- og loftsdekorationer. Dekorationer, som vi tidligere har set i de bedst bevarede huse i Pompei og Herculaneum.

Inden vi forlod Xanten for at begive os videre mod Rom, nød vi naturligvis et måltid mad i den romerske restaurant. Vi husker ikke, hvad vi fik – kun at det var noget suppe, lavet efter original opskrift.

Rejseinfo:

Afstand fra grænsen ved Frøslev 530 km.

Overnatning:
Der findes bl.a. campingpladser i nærheden

Parkeringsmuligheder:

Arkäologischer Park Xanten
Am Rheintor
D-46509 Xanten
51º40’09"N  / 06º26’57"Ø

LVR-RömerMuseum

Siegfriedstraße 39
D-46509 Xanten
51º40’01"N  / 06º26’31"Ø

Flot, informativ hjemmeside:
www.apx.lvr.de/de/willkommen

Tilbage til indledning


Tilbage til indhold | Retur til hoved menu