Mine mange kameraer - Kitta & Sven

Søg
Gå til indhold

Hoved menu

Mine mange kameraer

Interesser > Foto

Mine mange kameraer

Min fotointeresse startede for godt 50 år siden. Det har selvfølgelig betydet, at jeg gennem årene har haft mange kameraer. Nogle af dem har jeg såmænd stadigvæk.


Mit første kamera købte jeg i 1960 for mine konfirmationspenge. Det var et brugt Zeiss Ikon Super Ikonta III, som min morbror Hans i København købte for mig hos Centrum Foto i Istedgade.

Det havde en Carl Zeiss Tessar 3,5/75 mm optik og Synchro-Compur lukker 1-1/500 sek. samt koblet afstandsmåler i søgeren. Et dejligt bælgkamera, som fulgte mig overalt.


Efter realeksamen i 1963 kom jeg i lære som fotoelev hos Arne Gabs i Tønder. Her blev jeg opmærksom på et forholdsvis nyt mærke på det danske fotomarked: Minolta med de skarpe Rokkor-objektiver. Jeg investerede en del af min beskedne elevløn i mit første spejlreflekskamera, et Minolta SR-7 med CdS-lysmåler. Det var mit første Minolta, men det skulle ikke blive det sidste. Tværtimod! Jeg blev så bidt af det mærke, at det har fulgt mig gennem årene. Det er blevet til mange forskellige modeller. En del af dem har jeg endnu. Et par stykker blev brugt i byttehandler, et enkelt solgt privat.

De Minolta-kameraer, som for mig var noget helt særligt, er Autocord’en (to-øjet 6x6 spejlrefleks) og XE-1’eren, som Minolta udviklede i samarbejde med tyske Leitz, hvis tvillinge-model hed Leica R3. Kameraerne var identiske – kun objektiverne og deres fatninger var forskellige. Minolta XE-1’eren var/er et meget solidt bygget kamera, som jeg nok har skudt 50-75.000 billeder med, ikke mindst da jeg i 80’erne lavede pressebilleder. Super kamera, ikke til at slide op.

Desværre klarede Minolta ikke skærene i den hårde kamp om det digitale kamera-marked. Firmaet blev til sidst opkøbt af Sony, som derved fik gaflet al Minolta’s know-how, som de havde opbygget siden 1928 – ikke mindst i forhold til produktion af fremragende objektiver.

Da jeg langt om længe indså, at der ikke var nogen vej uden om ’det digitale foto’, eksisterede Minolta ikke længere. Hvad skulle man så vælge? Valget faldt på Nikon - efter en omvej omkring Fuji. Først var det en Nikon D70, derefter en D90, og nu har jeg en D7200 med 6 dejlige objektiver, som med overlap rækker fra 10 til 300 mm. Det ene er et makro-objektiv, som ofte bruges sammen med en vinkelsøger.

Fuji Finepix S620 Zoom

Nikon D70

Nikon D90

Nikon D7200

Til mit "nye" analoge legetøj - Hasselblad -  har jeg bl.a. købt en prismesøger, vinkelgreb osv.

Som nævnt har jeg stadig de fleste af mine gamle kameraer, - ikke alle! Der er ét, jeg savner mer' end andre. Jeg var så dum at lade det indgå i en byttehandel for omkring 40 år siden. Det er min gamle Ikonta, mit første kamera. Det kunne jeg godt tænke mig at ’lege’ lidt med idag.
På det seneste er jeg nemlig begyndt at "blande det bedste fra to verdener", - at digitalisere analoge dias og negativer. For et par år siden købte jeg en Epson Perfection V600 Photo flatbedscanner. Et fremragende stykke værktøj til omkring 2.000,- kr. Fra at være en almindelig scanner til fx papirfotos kan den i et snuptag laves om til dias- og negativscanner helt op til 6x9 cm format! Den laver nogle skarpe, farveægte scan.
Så nu er mine gamle 24x36 og 6x6 negativer og dias pludselig blevet fundet ned fra loftet. Mange af de ældre billeder her på hjemmesiden har været en tur gennem den nye scanner.
Da en god ven hørte om min nye scanner, forærede han mig sin Hasselblad 500 C/M, som blot samlede støv, - sagde han! Derfor har jeg genanskaffet kemikalier mv. til fremkaldelse af sort-hvide film. Nu ’leger’ jeg lidt med det analoge s/h-foto igen. Jeg fremkalder filmene, scanner og billedbehandler dem og sender filerne til kopiering hos fotohandleren. Det er retro, det er sjovt!

Tilbage til indhold | Retur til hoved menu