Martin Peter Jensen - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

Martin Peter Jensen

Slægt > Emigranter USA 2
Kittas tipoldemors bror:

Martin Peter Jensen
1847 - 1930
Martins forældre var fattige, og faderen måtte arbejde hårdt for at forsørge familien. Folketællingen i 1850 ser sådan ud.

FT 1850 Hjørring, Hvetbo, Jetsmark, Loth, 1 Huus
Jens Mortensen, 38. Gift Huusmand, Dagleier Saltum Sogn, Hjørring Amt
Mette Pouline Pedersdatter, 35, Gift hans Kone, Aabye Sogn,
Marthin Peter Jensen, 3, deres Børn, Aabye Sogn, Hjørring Amt
Marie Magdalene Jensen, 1, deres Børn, her i Sognet


På dette tidspunkt havde de et hus med lidt jord, og Jens måtte arbejde som daglejer. Martins storesøster Jensine er ikke med på listen, men det må være en fejl.

Martins mor døde i 1856, da var Martin knap 9 år.

Da Martin var 13 år, boede han hos sin mors søster, som var ugift og skrædder.
Om det var planen, han skulle uddannes til skrædder, er svært at vide. Det blev han I hvert fald ikke.

FT 1860 Aalborg, Kær, Aaby, Aaby Skoledistrikt, Aaby, et Hus
Ane Marie Pedersdatter, 44, Ugift, Skrædder, Husmoder, Aaby Sogn, Aalborg Amt
Ane Masine Eilerstdatter, 24, Ugift, Skrædder, Nykjøbing Mors
Morten Jensen, 13, Husmoderens Søstersøn, Aaby Sogn, Aalborg Amt
Marie Senikasdatter, 66, Ugift, Fattiglem, Svendborg Amt.


Her er der en fejl i folketællingen. Han hed ikke Morten, men Martin.

Næste gang vi finder Martin er i 1869. Han er da udlagt barnefader til en lille dreng, som blev opkaldt efter sin far.
Kalkmalerierne i Jetsmark kirke er helt utroligt smukke.
Martin har dog ikke kunnet se dem, når familien var
i kirke om søndagen. På den tid var de kalket over.
Martin var altså tjenstekarl i Åby Sogn og havde haft et forhold til Nielsine. Han havde ikke lyst til eller mulighed for at gifte sig med hende og fandt en anden udvej, nemlig at udvandre til Amerika.

Det var en almindelig måde at slippe for at betale alimentationsbidrag. Den lille dreng blev dog ikke særlig gammel. Hans mor flyttede til Ålborg og ernærede sig som fabriksarbejderske og fik 2 drenge, ligeledes født udenfor ægteskab. Martin Peter Rasmussen døde 3. febr. 1874, 4 år gammel. Barske livsomstændigheder for børn på den tid.

I 1869 var Martin en ung mand på 21 år, og i løbet af sommermånederne rejste han til København. Det har været en stor og svær beslutning. Jernbanen til Ålborg var ikke færdigbygget på dette tidspunkt. Strækningen fra Randers til Ålborg blev indviet i september 1869. Fra Randers har han kunnet tage toget til København. Det er også muligt, han har fundet en mulighed for at sejle til København.

Det er dog helt sikkert, han har rejst fra København, idet han findes i udvandrerdatabasen, og skibets navn er angivet:

Han emigrerede til USA 28. juli 1869:

Martin sejlede altså med dampskibet Fulton, først til en engelsk havn og derefter til New York. Fra England tog turen over Atlanten ca. 10 dage, så midt i august gik Martin i land ved modtagestationen Castle Garden. Han var en velbegavet, sund ung mand, så han er gået let igennem indrejsekontrollen.

Det er ikke svært at forestille sig, hvordan han har følt sig til mode. Alle de nye indtryk, den nye verden, usikkerheden, ensomheden - og så en stor portion vilje og eventyrlyst.

Efter Martins oplysninger til de danske myndigheder var hans første plan at bosætte sig i staten New York. Men her blev han ikke, for 4 år senere finder vi ham i Texas. Texas har et helt andet klima end det, han var vokset op med i Nordjylland. Modigt!

Den Amerikanske Borgerkrig sluttede i 1866, og desuden havde der i Texas været voldsomme krige med indianerstammerne, men der var nu overvejende fred.

Martin giftede sig med en 21-årig norsk pige, Johanna Erickson (Jennie).
McLennan er et county i det centrale Texas. I 1870 var der 13.500 indbyggere i dette county. 10 år senere var indbyggertallet fordoblet. Der var få skandinaver i området, så Martin har været hurtig til at integrere sig - og hurtig til at lære sproget. jennie havde dog en del søskende, som også boede i området.

18. Juli 1874 fik parret en datter, som kom til at hedde Marie Caroline Jensen. Hun blev født i Bosque County (grænser op til McLennan) - og døbt i denne evangeliske-lutherske kirke, som havde norsk præst:
Kirken blev bygget af norske nybyggere, og indtil for kort tid siden har der været holdt gudstjenester på norsk.
Den hedder Our Savoir Lutheran Church og ligger ca. 15 Km fra Meridian
Billedet har jeg lånt fra kirkens Facebookside.
2 år senere, 3. september 1876, fik de en søn, som kom til at hedde Jens Edvard Jensen. Han blev født i Meridian, Bosque County. Her boede Martin og Jennie, til de døde.

Jens var helt sikkert opkaldt efter Martins far. I de forskellige kilder blev han kaldt James eller Jim.


Homestead–loven var blevet vedtaget i 1862 midt under den amerikanske borgerkrig. Efter denne lov kunne en farmer få tildelt et uopdyrket stykke jord på 160 acres (64,7 ha). Hans eneste udgift var et gebyr på 10 Dollar. Betingelsen var:

1. at han havde familie,
2. var eller havde i sinde at blive amerikansk statsborger,
3. at han skulle bo på landområdet i 5 år, eller efter 6 måneder betale 1,25 dollar pr. acre,
4. skulle dyrke og forbedre jorden,
5. ikke havde været i krig mod USA.
Efter denne lov fik Martin et stykke jord lidt uden for Meridian. Den 2. december 1878 var papirerne i orden. Senere opkøbte Martin mere jord.

Barn nr. 3 blev født 27. dec.1878. Hans fulde navn var: Johan Peder Jensen.

Martin har sikkert følt sig heldig og rig i 1878, for han overtalte sin gamle far Jens Mortensen og hans kone nr. 2 til at emigrere. De ankom til New York 17. juli 1878. Ved folketællingen i 1880 boede de begge på nybyggergården i Texas.

Census 1. Juni 1880, Meridian, Bosque County, Texas
Jenson, Martin P., W, M, 33, farmer, born in Denmark
- , Johane, W, M, 22, wife, keeping house, born in Norway
- , Marie C., W, S, 5, born in Texas
- , Jens E. W, S, 3, born in Texas
- , John P. W, S, 1, born in Texas
Martinsen Jens, W, M, 69, Boader, born in Denmark
Anne Martinsen, W, M, 59, wife, born in Denmark

Mortensen er blevet til Martinsen, og familieforholdet er ikke gået op for skriveren. Jens og Anne har vel været på aftægt.

I september 1880 indtrådte 2 katastrofer i familiens liv. Den 16. september døde deres ældste datter Marie Karoline, og 4 dage senere døde Johan. De må være døde af en smitsom sygdom, når der er så få dage mellem dødsfaldene. Influenza eller en børnesygdom kan være dødsårsagen. Der var altså kun 1 barn tilbage.
Kortet er lånt fra Meridian Bys turistbrochure. Download den her. (35 mb)
Dette kort er fra 1875 og viser lidt om, hvad det var for et jomfrueligt land, de kom til at bo i. Chisholm Trail gik få kilometer fra deres hjem. Denne rute fulgte tusinder af cowboys med deres kvæg.

Meridian ligger midt i kortet, og Martins farm lå i det kuperede terræn syd for byen. I 1880 var alle huse i byen bygget af træ bortset fra ”the Courthouse”, som var en toetagers bygning af sten opført i 1875.

I de følgende år fik parret disse 8 børn:

12. oktober 1881 fødte Johanne en ny baby. Johanne var da 29 år. Pigen blev døbt Johanne Marie Jensen. I alle senere kilder var navnet Mary Jennie. Dette træk går igen for næsten alle børn. De fik et dansk/norsk navn ved dåben, men navnet blev amerikaniseret.

15. August 1884 kom tvillingerne Ole og Bernt til verden. Her er vi så heldige at have fundet dåben skrevet ind i kirkebogen. Farfar Jens Mortensen var fadder.
23. marts 1887 fødtes John Martin Jensen. Familien bestod nu af 4 drenge og 1 pige, og de havde stadig Martins far boende. Martins stedmor var derimod rejst hjem til Danmark igen (1882 findes hun i DK).

4. maj 1890 blev Emma Pauline født. Jeg er sikker på, at navnet Pauline skulle have været Pouline, som pigens danske bedstemor.

Næste barn var Anna Matilda, som blev født 16. december 1892. Indskrivning i kirkebogen har vi ikke fundet.

Det har vi derimod for det næste barn Chris William, som blev født 22. juli 1895. Hans navn er skrevet ind som Chr. Wilhelm.

Som 46-årig fødte Johanne en søn, der døde samme dag, som han blev født, Jesse Leonhard (8. marts 1898). Hun havde da født 11 børn, hvoraf 8 var levende.

Folketællingen den 12. juni 1900 fortæller lidt nyt:

FT 1900 Meridian, Bosque County, Texas, USA
Jenson, M. P, head, febr, 1847, 53 years, married 26 years, immigration 1869, farmer, can read, write and speak english, rent his farm
- , Johana, wife, jan. 1852, 48 years, married 26 years, 11 children, 8 alive, immigration 1871, none, can read osv.
- , Jim, son, sept. 1876, 23 years, single, farm labourer, 5 month not employed, can read osv.
- , Johana, daughter, 18 years, married 3 years, 0 children, can ....
- , Ole, son, aug. 1884, 15 years, single, can ....
- , B., son, aug. 1884, 15 years, single, can ....
- , John, Son, mar. 1887, 13 years, single, at school, can ....
- , Emma, daugther, may 1890, 10 years, single, at school, can ....
- , Anna, daugther, sep. 1892, 7 years, single, at school, can ....
- , Chris, Son, july 1895, 4 years, single, at school, can .…


Begge forældre kunne læse og skrive engelsk. Martin ejede endnu ikke sin farm, men det gjorde han i 1910. Jens (Jim) var landarbejder en del af året. Datteren på 18, Johana (Mary Jannie) var gift, men boede ikke sammen med sin mand, tvillingerne var 15 og gik ikke i skole. De arbejdede sikkert på gården. Deres naboer var født i USA, kun en enkelt var født i Norge. Hvis de skulle tale deres modersmål, måtte de gå i kirke i Our Savoir Lutheran Church, hvor norske og danske nybyggere samledes.

I 1910 boede de 6 yngste børn hjemme, og de arbejdede alle på farmen.

1917 og 18

I april 1917 valgte den amerikanske præsident Woodrov Wilson at gå ind i 1. Verdenskrig på ententemagternes side. Hensigten var ”at bringe orden i Europa”.

Under krigen indførte Wilson værnepligt for første gang i USA siden Borgerkrigen. Derfor måtte både John Martin og Chris på session. Det skete den 5. juni 1917. Vi har deres Draft Record, og vi ved, at de begge blev sendt i krig i Europa.


John var 30 år og stadig single. Han var høj, slank, havde lyst hår og blå øjne. Han var ikke skaldet.


Chris
var 21 år og single. Han var høj, kraftig af bygning, havde lyst hår og blå øjne. Han var ikke skaldet.
Ingen af sønnerne havde en militær uddannelse inden sessionen, så de skulle nu gennemgå en kort militæruddannelse, inden de kunne sendes til fronten.

Der er bevaret et brev fra John til Anna Matilda og breve fra Martin Peter til John. Jeg håber at få en scanning af brevene engang.
John blev hårdt såret ved et slag i Romangne, Frankrig. Han døde af sine kvæstelser den 13. oktober 1918 og blev først begravet på Cemetery Meuse-Argonne American Cemetery, Plot B, Row 36, grave 8.

Han var corporal US Army 39th Infantry Regiment, 4th Infantry Division.

Det lykkedes for hans lillebror Chris at få bragt liget hjem, så han kunne blive begravet på Old Norse Cemetery i Meridian.
1918 blev et skæbneår for Jensen-familien. Deres ældste søn Jens, som var farmer i Meridian og gift med Abbie Pearl, fik influenza. Det lyder ikke alvorligt i dag, men i 1918 hærgede en dødbringende influenza, også kaldet den spanske syge. I 1918 og 19 døde over 20 millioner mennesker verden rundt af denne pandemi (675.000 i USA). Den var særlig dødelig for personer mellem 20 og 40.
20. august 1918 døde Jens 41 år gammel. Abbie blev enke, og deres datter Amy mistede sin far.
Tvillingerne Ole og Bernt kom også på session, men først den 12. September 1918. De var da 34 år. Jeg går ud fra, at de ikke blev sendt afsted.

1918 blev altså et sorgens år, hvor 2 sønner døde på tragisk vis.

Livet gik videre ...

Ved folketællingen i 1920 var Martin stadig ”head” i husstanden. Han var 72 år på dette tidspunkt. 4 af børnene boede og arbejdede hjemme: Ole, Bernt, Emma, og Chris.

Jens’s enke Abbie boede med sin datter på 15 år i Bexar, som ligger i nærheden af Austin i Texas . Hun var saleslady i en departmentstore.
Mary Jannie boede i Jackson, Oklahoma med sin mand og 2 børn (17 og 13 år).
Anna Matilda boede højst sandsynligt i Wichita Falls, Texas. Hun var ikke samboende med faderen til hendes datter på 3 år. Hun er ikke fundet i folketælling 1920

I 1930 var Martin ”retired”, altså gået på pension. Han ejede sit hus, som havde en værdi af 800 dollar. Emma boede hos forældrene og havde ikke noget erhverv.

Martin var familiemenneske, der tog sig kærligt af sine børnebørn. Anna Mathildas datter Eugenia fik et brev fra sin bedstefar, da hun var 8 år. Betty Carroll (Eugenias datter) har tydet brevet og sendt det til mig.
Teksten lyder:
Meridian Texas
Dec. 23, 1925

Dear Little Grandater and the rest

Will write you a few lines in answer to your letter. was so glad to see that you can write so good and was glad you could read my letter by yourself. You are smart you little ting. We are glad you will come down and help us with so many ting. Do you tink you can milk the cow for me. I can milk good now but you can feed the chickens and do cooking for Grandmoder. I will have to close for this time. Ved (very) much lov to you all from all . God bless you little heart. Much lov to all to your mama (Matilda) and Emma (datter) from me and mama.

M.P. Jensen
Meridian, Texas
Martins datter, Anna Matilda og barnebarnet Eugenia, som han skriver brevet til.
Martin døde 2. februar 1931 af diabetes. Trods sygdommen og et arbejdsomt liv blev han næsten 84 år.

Johanne var på dette tidspunkt 79 år og levede mange år endnu. Hun døde først 14. februar 1948 og var da 96 år.
Efter faderens død fortsatte tvillingerne (eller en af dem) driften af farmen lidt udenfor Meridian. I 1933 blev en del af jorden solgt til staten, og der blev lavet en naturpark, som i dag er et fritidscenter, hvor man kan komme og slappe af. Derfor kender vi den nøjagtige placering, og på nettet har centret en hjemmeside. Se den her.

Vi har lånt lidt billeder fra parkens hjemmeside. Disse viser, hvilket paradis det er:


Parken blev indviet i 1935. Huset her blev bygget af veteraner fra 1. Verdenskrig. For familien Jensen må det have haft en særlig betydning.
Tak til Betty Carroll for hjælp.

Betty Carroll skrev:

The following is memories and stories from me and my mother.

I have a salesman's sample Bible. Martin Peter used it to sell to buyers.  It could be ordered in either Danish or Norwegian.  The sample later was used as the family Bible for Martin Peter and Jenny.  They used it to record births, deaths and some marriages. It is missing some pages since it was used to document records. It was a common happening at the time.  

I also have several letters written by Martin Peter to John Martin while he was in World War I in France. John Martin was very homesick and wrote that his job was caring for the horses. He also mentioned "a little France girl" that he wanted to bring back to Texas. He was killed in France in 1918 and then sent home to Texas for burial in Meridian, Texas. His brother Chris also served in France, but they were not in the same company and did not serve together. Another brother James Edward (Jens) also died in 1918 of influenza. There were a lot of fatalities at that time from this disease. Martin Peter and Jenny lost two children that year.

I was born in 1943, so I didn't get to know many of the children. Uncle Chris lived close to us, so I got to know him best. He loved to tease me and rub his whiskers on my cheek. Ole lived on the family farm, and Bernt lived in town with Jenny. Mother and I went to visit to care for Jenny. I was about 5 then. My mother cooked on an old black stove. I learned to make biscuits (at least I got to cut out the dough!).

When Jenny died, I went to the church with my mother to make arrangements for services. I still remember the church. My son …... and his wife Joan went to Meridian in 1994 with me and my husband to visit the town. The church was still there and still an active church. The farm and town house were gone. The land had been sold or given to the state for a park. It also has a big pond for fishing. We visited the cemetery and saw several familiar names.

Anna Matilda, she was called Matilda or Tilda, worked for a garment factory making denim pants until she was 62. My mother, Matilda and I lived together after my parents divorced until my mother Eugenia, remarried. I called my grandmother Ganka.
 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold