En sønderjydes liv - Kitta & Sven

Søg
Gå til indhold

Hoved menu

En sønderjydes liv

Interesser > Bøger

FORLAGET HARTUNG

Theodor Hansen Hartung

En sønderjydes liv på godt og ondt

For 1½ år siden fik vi lov til at låne en kopi af et bogmanuskript, som Theodor skrev engang i 1950’erne. Det var på 160 maskinskrevne sider.

Efter gennemlæsning var vi straks klar over, at denne bog skulle udgives. Den ville være interessant for familie og historieinteresserede. Den burde være på relevante museer, på biblioteker osv. Bogen er blændende godt skrevet af en mand, der ikke havde gået meget i skole, men som mestrer fortællekunsten.

Vi tog en kopi af kopien, og Kitta begyndte at OCR-scanne teksten. Et kæmpearbejde, da kopien var utydelig og ikke til at scanne, så meget tekst måtte simpelthen skrives af.

Sven har brugt mange timer på at finde de rigtige billeder, kortmateriale og andet.

Vi mente, at det var nemt at få et forlag eller et museum til at udgive bogen, men vi blev desværre afvist. Hvis vi havde henvendt os før 2014, 100-året for 1. Verdenskrigs begyndelse, ville de have udgivet den.

Efter mange overvejelser har vi valgt at lade en professionel layout’er sætte bogen op. Og det er blevet en flot bog.
Bogen er til salg nu og er på 200 sider og koster 200,- kr. + porto.

Læs anmeldelser her.


Bogen er pt. udsolgt, men vi overvejer at få trykt et nyt oplag. Er du interesseret i at købe bogen, så send en mail til

forlagethartung@yahoo.dk

eller ring på mobilnummer 5092 6645


Vi har brug for navn, adresse og mailadresse.

Bogens indhold

Theodor er født 1894. Han beskriver i bogen sin opvækst på Sottrup Mark, Bylderup Sogn i Sønderjylland.

Dernæst kommer en beretning om den tvungne soldateruddannelse i Flensborg.

Theodor sendtes straks efter denne i krig i Belgien og Frankrig. Han var en del af 86. Infanteriregiment. Straks efter nytår 1915 blev han sendt til Østfronten, og allerede i marts blev han såret første gang. Det blev han 3 gange, fortæller han selv. Theodor vendte tilbage til Vestfronten og var med i hele den lange, grufulde krig. Han beretter om hændelser, så man føler, man er side om side med ham ude i skyttegraven.

Efter krigen blev han  en del af den Interntionale Kommissions Polititjeneste og i 1920 dansk politimand i Højer. Han beskriver det besværlige arbejde i en by, hvor 3/4 af befolkningen var tysksindede.

Under 2. Verdenskrig blev han aktiv modstandsmand. Han samlede bl.a. materiale mod de personer i byen, der fulgte nazistpartiets paroler.

Da politiet blev taget i 1944, nåede Theodor at gå under jorden. Han skjulte sig i Midtjylland, hvor han fortsatte sine modstandaktiviteter.

Efter krigen var han en aktiv medspiller i retsopgøret, og mange personer fra Højer blev interneret i Fårhuslejren.

Se et kapitel fra bogen. Klik her.

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu