Frederikke Pedersen - Kitta & Sven

Søg
Gå til indhold

Hoved menu

Frederikke Pedersen

Slægt > Emigranter USA

Kittas oldemors søster:

Frederikke Pedersen
1885 - 1951

Frederikke blev døbt i Jetsmark Kirke, men hun blev ikke konfirmeret. På det tidspunkt var Frederikkes forældre optaget i Frimission, som havde en stor meninghed i dette område.

Frederikke blev gift med Peder Christian Christensen (født 13. maj 1877). Vielsen fandt sted i Åby Kirke 6. november 1903. Peder Chr. var enkemand på dette tidspunkt. Ved folketællingen i 1906 boede de hos Frederikkes forældre i Tranekær, Jetsmark Sogn.

Deres første barn blev født 13. oktober 1906. Han kom til at hedde Svend Aage. Faderen var husmand på Pandrup Tornlod. Dåbsdatoen, 26. maj 1907, må være forkert for lille Svend Aage på 7 måneder befandt sig på et dampskib på vej til USA.

Den lille families rejse gik først til Liverpool.

Udrejsedatoen fremgår af www.ddd.dda.dk:
Navn: Christensen, Frederikke
Stilling:
Hustru
Alder:
22
Bestemmelsessted:
Racine
Forevisningsdato:
23-05-1907
Fødested:
Jetsmark
Fødesogn:
Jetsmark
Sidste oph.sogn:
Jetsmark
Sidste oph. amt:
Hjørring
Sidste oph.sted:
Jetsmark
Bestemmelses land:
USA
Bestemmelses by:
Racine
Bestemmelses stat:
Wisconsin
Skibsnavn:
Indirekte
IDkode:
I0708C0614
Kontrakt nr.: 234300

På passagerlisten blev der skrevet, at Peder Christian var farmer, han og familien skulle til Racine i Wisconsin, hvor de havde adressen på en onkel. De havde selv betalt billetten. Han havde mørkt hår og blå øjne. Hans højde var 5 feet og 5 1/4 inches. Frederikke var blond, havde blå øjne og hendes højde var 5 feet og 1½ inches.


Hvem denne onkel er, som de i første omgang skal over til, har jeg endnu ikke fundet ud af, men det må være på Peder Christians side. Det kunne også være, der ikke skulle stå "uncle" men "sister". Jeg har netop fundet ud af, at Frederikkes storesøster, Pouline, udvandrede i 1900 og boede i Racine.

Livet i Racine

Frederikke blev boende i Racine til omkring 1950. Det er underligt, at hun kom til at bo i samme by, som min oldefar, Christ Christensen. Jeg ved ikke om de kendte hinanden, men de kom til at bo ret tæt på hinanden, så de jo sikkert har set hinanden på gaden. Adressen var Mound Avenue, som ligger ved den røde markering. Min oldefar boede i krydset W 6th St og Riverside Dr.

I census 1910 var Peder Christians erhverv: Mason Tender, hvilket betyder stenhugger. Han blev kaldt Christ. De boede til leje. Hvordan navne staves er svært i dette fremmede land. Frederikkes navn er blevet tysk Fredericka og Svend Aage blev skrevet som August. Han blev dog i senere folketællinger skrevet som Aage.

5. september 1909 blev Ejner (Einer) født. Faddere var Mrs. Marie Jensen og Mrs. Anna Jørgensen. Han blev døbt i en lutheransk kirke.

Frederikke fik 3 børn. Lillian blev født 18. oktober 1912. Hendes dåb er ikke fundet. I folketælling 1920 stod der, at hun var født i Wisconsin, i 1930 og 1940 står hun opført som født i Iowa. Hvis det er rigtigt, vil det jo så sige, at familien boede i Iowa omkring 1912.

Omkring det tidspunkt, hvor USA gik ind i 1. Verdenskrig, blev der indført værnepligt, og alle mænd i en vis alder skulle på session, også Peder Christian.
Han var 41 år, var truckdriver og havde en forkrøblet langefinger på venstre hånd. Måske havde han været ude for en arbejdsulykke.

Datoen var 12. september 1918, og da var krigsafslutningen i sigte, så Peder nåede ikke at komme til fronten.

Ved Census i 1920 var Peder Christian lastbilchauffør ved et mejeriselskab. De var flyttet til et andet kvarter i byen. De ejede deres hus, som var belånt.

Jeg har ikke fundet Peder Christians død, men i adressebogen for 1921 var Frederikke enke, så Peder Christian var altså død efter census 1920, som blev foretaget 12. januar 1920. Han blev kun 41 år og havde hele livet arbejdet hårdt. Herefter må det have været svære tider for Frederikke. I 1920 var hun hjemmegående husmor, som det var almindeligt. Da ægtemanden døde, skulle hun forsørge 3 børn, som i 1920 var 13, 10 og 7 år. Hendes erhverv i 1921 var: Seamstress, som betyder hjemmesyerske.

2. ægteskab

Frederikke delte adresse med Soren Olsen Krogh i 1929, og her hed hun Frederikke Krogh, så de var altså blevet gift forinden. Deres vielse har jeg ikke fundet, men hvis de først er blevet gift omkring 1929, så har Frederikke klaret sig mange år som enlig forsørger.Søren Olsen Krogh var baptist, og Fredrikke blev også baptist i 1930’erne. Søren havde været gift før, men var blevet skilt, og der var 3 børn i dette ægteskab: Laura (1899), Peter (1900), og Walther (1905)

Ved folketælling i 1930 boede Sørens ekskone hos datteren Laura og hendes mand.
Frederikkes 3 børn boede hos Fredrikke og Søren. Lillian var blevet gift med Harold Kochel, og han boede også her.

FT 1930 Racine, Racine County, Wisconsin, USA
Krogh, Soren O., head, 59 years, married, born in Denmark, immigation 1895, Solicitor,Newspaper, rent his house, monthly rental 45 dollars
- , Frederikke, wife, 44 years, married, born in Denmark, immigation 1907, Seamstress, home
Christensen , Aage, son-step, 23 years, single, born in Denmark, immigation 1907, laborer, automobil shop
Christensen , Einer, son-step, 20 years, single, born in Wisconsin, laborer, automobil shop
Kochel , Harold L., son in law, 28 years, married, born in Pensylvania, auditor, chainstores
Kochel, Lillian, daugther, 17 years, married, born in Iowa, none.

Oversættelse:
Søren var juridisk rådgiver på en avis, Frederikke var hjemmesyerske, Harold var revisor.


Tante Rikke hed hun i familien i Danmark. Barnet er sikkert et barnebarn. Det kunne være Einars datter Sandra, og så må det være taget omkring 1939.
Sandras forældre er også på et billede, som er sat ind i min mormors billedalbum på samme side. Under billedet står der Ejnar og hustru. Det kunne sagtens være taget på en famlieudflugt samme dag.
Einar og EdnaEfter 1931 flyttede Lillian til Ephrata i Pennsylvania med sin mand. Parret fik 3 sønner.

Lillians 2 små sønner. Min mormor har skrevet under billedet: Robert og Gerald. De ligner tvillinger, men er det ikke. Robert er 1 år ældre end Gerald. Billedet må være taget omkring 1936.

Ved folketællingen i 1940 var både Einer og Aage blevet gift. De boede stadig i Racine, og var hver især far til 3 døtre. Så nu var Frederikke bedstemor til 9 børnebørn.

FT 1940 Racine, Racine County, Wisconsin, USA
Krogh, Soren, head, 70 years, married, born in Denmark, rent his house, monthly rental 25 dollars
-, Fredericka, wife, 54 years, married, born in Denmark, Seamstress, home, have worked 15 weeks

Frederikke var stadig syerske, men Søren arbejdede ikke mere. De boede til leje.

Jul hos familien Krogh:

Det bedste ved at være bedstemor er at samle familien i julen. Frederikke og Soren sidder i lænestolene bagerst i billedet. Det ser virkelig hyggeligt ud. Aages kone, Hertha var død på dette tidspunkt, og det må være en af Aages døtre, der er fotografen.
Yderst til venstre står Aage, derefter Einer og Edna. Deres 3 døtre står foran dem, og siddende ses Aages døtre.

Jeg vil gætte på, at billedet er taget i julen 1946.


Fra ”The Racine Journal Times”

Den 23. Juli 1948 døde Søren Olsen Krogh.

Som det fremgår, så havde han en stor familie boende i Racine, 2 børn fra 1. ægteskab, Frederikkes søn Aage og 3 brødre.

Einer boede på dette tidspunkt i Alberta, Canada med sin familie.

Adressen 937 Grove Avenue havde været Frederikke og Sørens bolig siden sidst i 1930’erne.
Dette hus ligger på adressen i dag.


Rejsen til Danmark 1949Frederikke rejste til Danmark med sin lillebror Søren (Soren) Pedersen for at besøge sin familie. Der er altid blevet snakket meget om dette besøg i vores familie. Jeg var 1½ år gammel, så jeg kan ikke huske det, men har fået fortalt at, Soren prøvede at overtale mine forældre til at emigrere.

Frederikke har sikkert tænkt, at hvis hun skulle gense sit gamle fædreland, måtte det være nu.

Billedet ad de 4 søskende er taget hos min mormor og morfar.
Bagerst står fra venstre Søren (boede i Humboldt) og Peder (boede i Danmark)
Siddende: Rikke og min oldemor Margrethe, der boede i Brovst, Danmark

3. ægteskab


At blive enke 2 gange må have været hårdt. Frederikke må have have haft mod på livet, for hun giftede sig en 3. gang. Det betød, at hun flyttede fra Racine og Wisconsin. Hun kom til at bo i nabostaten Iowa til sidst. Den nye mand var også født i Danmark.

Vielsen blev annonceret i denne avis:
“The Harlan News Advertiser” i Iowa
Her står ingen dato, men det var den 18. August 1951.


Også i Racine blev vielsen annonceret.
”The Racine Journal Times”.
Frederikke blev dog ikke til Mrs. Jensen, men Mrs. Clausen.
Frederikke kom til at bo i Irwin, Iowa til sidst. Søren Clausen havde mistet sin kone i 1945. Han var farmer, og Fredrikke kom til at bo langt ude på landet. Sorens 1. kone døde i 1945. I dette ægteskab var der 2 sønner og 2 døtre.

Irwin havde 381 indbyggere I 1950, mens Racine havde 71.000 indbyggere, så det må siges at være en omvæltning. Desværre fik Frederikke ikke lov til at nyde sit nye ægteskab ret længe, 2½ måned efter vielsen døde Frederikke. Her er vi så heldige at have fundet 2 nekrologer, men ingen registrering i “The Social Security Death Index” eller et billede af en gravsten. Der står hun blev begravet i Racine -sikkert ved siden af Soren Olsen Krogh.

“The Harlan News Advertiser” i Iowa

”The Racine Journal Times”.
Denne nekrolog gav mig en ny oplysning,
nemlig at hendes storesøster Pouline boede i Racine.

 
 

Søren Andersen Clausen døde 18. November 1955, 69 år gammel.

Find Frederikke i anetavlen her.

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu