ERNA - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

ERNA

Forlaget
Historien om ERNA af Marstal
- et tragisk skibsforlis
Natten mellem 1. og 2. marts 1945 forliste et fragtskib, en skonnert med 8 mand ombord under en orkan ude i Sejerøbugten - blot 600-800 m fra strandkanten. Alle ombordværende omkom, halvdelen dog først - under grusomme omstændigheder - efter 11-12 timer i det kolde vand. Uhyggeligt at tænke på, at det skete lige her uden for stranden, hvor vi bor.

Katastrofen fyldte i flere uger spalterne i alle landets aviser og optog i voldsom grad lokalbefolkningen herude. Hele dagen efter skibsulykken trodsede hundredvis af mennesker uvejret og fulgte på stranden det voldsomme sceneri ude i bugten. Mange, som var børn herude den gang, husker stadig beretningerne om forliset.

Da min kone og jeg '71 købte vores hus herude ved stranden, gik der forskellige historier om forliset 'for mange år siden'. Jeg har det seneste års tid gransket i arkiverne om det voldsomme havari, og det blevet til ”Historien om ERNA af Marstal - et tragisk krigsforlis”. Bogen er på 44 sider og beskriver detaljeret den smukke skonnerts historie. Lige fra bygningen af den i Frankrig i 1911 til forvandlingen fra fransk fiskerskonnert på New Foundland til danskejet fragtskib i de indre, danske farvande under 2. Verdenskrig. Den voldsomme minesprængning, forliset og ikke mindst de 8 søfolks voldsomme død og bjærgningen af dem i det voldsomme uvejr er beskrevet.

Bogen er blevet til i et tæt samarbejde med bl.a. skibets daværende ejers barnebarn Erik Boye Kromann. Han var indtil for 1½ år siden i 40 år leder af Marstal Søfartsmuseum. Bogen er rigt illustreret, koster 100,- kr. og kan bestilles ved enten at sende en mail til ’forlagethartung@yahoo.dk’ eller ved at ringe eller sende en SMS til tlf. 50 92 66 45. Man kan også ringe og få en snak. Skal bogen sendes, kommer portoen på 44,- kr. oven i bogprisen.

Den kan også købes på
Marstal Søfartsmuseum, Marstal
Kalundborg Lokalarkiv, Volden 1, Kalundborg
Kalundborg Museum, Adelgade 23, Kalundborg
Væveladen, Vollerupvej 70, Kalundborg

 

Her forliste ERNA for over 75 år siden
Billederne kommer i stor størrelse ved et klik på dem.
 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold