Kittas familie 2 - kittaogsven

Kitta & Sven
Kitta & Sven
Gå til indhold

Kittas familie 2

Slægt > Familiefotos
Anegalleri
Kittas familie
Min mors familie:
Min mormors familiealbum rummer mange billeder af ældre dato. Det er jo en drøm. Under mange af billederne har hun skrevet, hvem der er på billederne. Det er en endnu større skat.

Min mor har skrevet på den hvide label, at mormor selv havde lavet det fine læderalbum.
Min mormor hed Martha Sylvia Pedersen og var født i 1903 i Brovst Sogn. Hun voksede op på et husmandssted i Arentsminde. Der var kun ganske lidt jord til ejendommen; alligevel tror jeg, hun var stolt af sit barndomshjem. Bygningerne var af meget højere standard end der, hvor hun selv kom til at bo, da hun blev gift.
Gården hed Landlyst eller Højlund. Min mormor skrev begge navne omkring den samme gård.Marthas forældre:
Niels Christian Pedersen, født 17.5.1869
Henriette Botilde Henriksen, født 29.12.1865


med de 4 ældste børn:
Petrea Marie, født 27.1.1891
Jørgine Pouline, født 21.10.1893
Karl Ludvig, født 13.6.1896
Niels Lauritz Kristian, født 26.12.1898

Billedet må være taget omkring år 1900


Min mormors tekst:
Familiebillede
Far og mor

Under dette billede står der bare: Familiebillede. Min mormor satte kryds på sig selv, - meget pragmatisk!

Billedet er taget i deres stue. Derfor må man tro, at fotografen har rejst rundt med sit udstyr.

Personerne er:
Henry, født 27.5.1910 sidder på skødet af sin mormor Pouline Jensen, født 14.4.1840.
Martha, født 17.3.1903 står yderst til højre.

Bagerste række:
Alfred, født 1. 4.1901, Niels, Petrea, Karl

Jørgine var ikke med på billedet. Mormoderen var på aftægt hos familien. Det var morfaderen også på dette tidspunkt. Han ville måske ikke fotograferes.

Min mormor er fotograferet med sin lillebror Henry med fin fotobaggrund.
Min mormor har den samme kjole på som på det andet billede,
men en anden løs krave.
Skolebillede fra Røgild Skole. Mormor har sat kryds på sig selv og sine brødre. Niels sidder i 2. række, og Alfred sidder forrest.

De 2 ældste døtre hos fotografen:

Petrea stående,

Jørgine siddende.


Min mormors tekst: Moster Jørgine og Petrea

Petrea blev gift med Niels Jensen den 13. dec. 1913.
Jørgine blev gift 24. maj 1915, og der blev taget dette fantastiske bryllupsbillede.

Hun blev gift med Jens Christian Bondesen, som var 13 ældre, cigarfabrikant og boede i Nakskov.

Der er ikke navne under billedet, men brudens forældre og hendes mormor er lette at genkende. Min mormor er den store pige, der sidder foran. Lige bag bruden i den lyse kjole står Petrea og i bagerste række hendes mand, Niels Jensen. De 2 drenge med butterfly må være Niels og Alfred.

Stakkels Jørgine døde mindre end 1 år efter brylluppet. Hun må have fået tuberkulose, idet hun døde på Øresundshospitalet i København. Hun blev ikke begravet i Nakskov, men kom til at ligge på Langeslund Kirkegård i Arentsminde.

4 generationer:

Oldemor: Pouline

Bedstemor: Henriette

Datter: Petrea

Barnebarn: Lars Christian Jensen,
født 27. Marts 1915.Billeder af forældrene.


Niels Christian i lidt yngre udgive.
Han blev kun 50 år.


Henriette drev gården videre sammen med Niels og Henry.
Hun blev 79 år.
Henriette er den runde dame bagerst. Hun ser ud til at være en dejlig bedstemor. Jeg kender ikke alle personerne. Yderst til venstre står min moster Henny. Den mindste dreng er min morbror Willy.

Fra min morfars side er der næsten ingen billeder.

Fra Kathy Ballard i Californien har jeg fået dette billede. Det er Margrethes søster Marie Magdalene, der står op, og det må være Margrethe, der sidder ved symaskinen.
Det eneste billede, vi har af min morfar som barn, Jens Christian Christensen * 10. febr. 1901. Da han var enebarn, findes der nok ikke billeder andre steder.


Til gengæld har vi nogle fra hans ungdom og soldatertid.

Morfar ligner en, der lige er blevet konfirmeret. Men det kan ikke passe for Jens Christian blev først døbt 11. januar 1932. For hans mor var hans fødsel en svær tid. Han var født udenfor ægteskab, og det var slet ikke godt i den meget religiøse familie. Jens Christians besteforældre tilhørte Frimission, og Margrethe og Jens Christian boede hos dem - måske blev han døbt i Missionshuset i Brovst.

Da Margrethe giftede sig med Søren Peter Jensen i Jetsmark Kirke 14. april 1903, må hun have valgt at tilhøre folkekirken. Søren Peter Jensen var stedfar hele Jens Christians barndom og ungdom, og min mor har fortalt, at han betragtede Jens Chr. som sin egen søn.
Jens Christians biologiske far emigrerede til Racine, USA. Hans mor fødte barnet på sine forældres gård, og hun giftede sig med Søren Peter Jensen, da Jens Christian var 2 år. Søren havde kort forinden købt dette husmandssted på Mou Kær i Brovst Sogn.
Her boede min morfar en stor del af sit liv, idet han overtog gården, da han giftede sig med Martha 17. oktober 1924.Der findes ikke noget bryllupsbillede, men et billede af min mor som baby.

Sonja Petra Christensen, født 12. januar 1926.
Dette er det ældste familiebillede, hvor de har været hos fotografen. De har her 3 børn, så det må være før Willy blev født.

Harry Christensen, født 4. marts 1927

Henny Kristensen, født 5. februar 1929
Billedet må være taget under krigen. I morfars revers sidder en lille nål, der markerer, at han er dansk. Det var en stille måde at gøre oprør mod den tyske besættelsesmagt. Willy ser ud til at være under 10 år,

Willy Kaj Kristensen blev født 1. december 1935

De 3 voksne børn viser hårmode på den tid. Et sjovt billede.
Jeg tror, at disse 2 billeder er taget samme dag, nemlig i anledning af Martha og Jens Chr.'s sølvbryllup 17. oktober 1949.
Amatørbilleder fra den tid, da Martha og Jens Christian boede på Mou Kær i Brovst. Martha er ofte ikke med på billederne; det må være hende, der tager billederne. Hvis du klikker på billederne, ses de i stor størrrelse.
Billeder fra de år de boede i Snæbum (ca. 1949—1953)
Bryllupsbilleder
Billeder fra de år de boede i Tostrup, hvor de forpagtede avlsgården til præstegården.
Sådan husker jeg mine bedsteforældre. Jens Christian passede gården. Martha sørgede for husholdningen og drønede afsted på knallerten - til frysehuset, som lå 500 meter væk - til Møldrup for at handle osv.
Når vi var på besøg i Tostrup, kørte vi i fars malerfirmas gulpladebil. Så blev oldemor sat i en kurvestol i lastrummet sammen med os børn, og så gik det derudad. Mormor og morfars hund hed altid Wips - uanset årgang.
Det ser ud til, at det er lykkedes mormor at samle hele klanen til søndagsfrokost. Karens forældre er der også, og mon ikke det er morfar, der gemmer sig bag Jeannette. Vi har fået masser af mad — mange slags kød, mange hjemmebagte kager, og
mormor har været lykkelig.
 © Billederne på hjemmesiden må kun bruges efter aftale
Kitta & Sven Petersen
Strandbjerggaardsvej 10
DK-4400 Kalundborg
Phone +45 5092 6645

campisten@yahoo.dk
kittapetersen@yahoo.dk
forlagethartung@yahoo.dk
Kitta & Sven
Tilbage til indhold