Tivoli - Hadrians Villa - Kitta & Sven

Søg
Gå til indhold

Hoved menu

Tivoli - Hadrians Villa

Interesser > Romertiden

En tur på landet

Bliver temperaturen en sommerdag for uudholdelig inde i Rom, kan vi stærkt anbefale at tage på en dagtur ud til ruinerne af Hadrians Villa. De ligger lidt uden for byen Tivoli i de lave bjerge ca. 30 km øst for Rom. Det er nemt at komme derud, enten i egen bil eller med offentlige transportmidler.


Uanset, om man vælger at køre ad hovedvej R5 eller motorvej A24 mod L'Aquila, er der skiltet meget fint til Villa Adriana.

Vælger man offentlig transport, kan man tage et regionaltog til Tivoli og derfra tage bussen de sidste kilometer.

På tegningen her neden under kan man se, hvordan Hadrians Villa måske så ud for små 2.000 år siden.

Modeller i museet

I danske ører klinger navnet Hadrians Villa (på italiensk: Villa Adriana) som en noget af en under-drivelse, når man besøger seværdigheden. Betegnelsen lystslot er nok mere passende for det mægtige bygningskompleks, som dækkede et større areal end centrum i kejsertidens Rom! I museet, som er knyttet til stedet, er der en meget flot og overskuelig model af det kæmpe store lystanlæg, Hadrian lod bygge mellem 118 og 134 e.Kr.

På rundtur i Villa Adriana

Hadrian var en passioneret rejsende og lod sig kraftigt inspirere af de ting, han så og oplevede på sine rejser. Det prægtige, private sommerferiested var ét stort friluftsmuseum med det ypperste i romersk arkitektur. Arealet rundt om det kejserlige palads var på 120 ha, fyldt med kopier i naturlig størrelse af egyptiske og græske bygninger, han havde set.

Hadrian var et musisk menneske, som bl.a. holdt af at male. På en lille ø midt i en sø havde han et lille fristed, Teatro Maritimo, hvortil han kunne trække sig tilbage og slappe af. Her var et lille bibliotek og et atelier.

Der var under hele komplekset gravet tunneller, som forbandt de forskellige bygninger. Her kunne tjenere hurtigt komme fra det ene sted til det andet. Det samme gjaldt varer.


Der er siden 1500-tallet blevet foretaget udgravninger, som stadig pågår - med svingende intensitet. Man har ikke så travlt; det er jo Italien… En del af de udgravede ruiner er endnu ikke blevet endelig identificeret.

Efter en spændende dag i ruinerne efter Hadrians enorme lystslot var det tid at vende hjem til vores eget 'slot', campingvognen på Camping Village Seven Hills. Vi nød køreturen hjem gennem det smukke landskab øst for Rom.

Tilbage til indhold | Retur til hoved menu